2016. december 3., szombat

Az élet élésének a művészete

A jógasuli első évében egy bölcs tanítónktól megtanultuk, hogy a jóga az élet élésének a művészete. Azonban, hogy ez mit is jelent, ez mindenkinél más. 

Amikor eljön hozzám valaki egy egyéni kezelésre-oldásra. Én mindig a családi minták rendezésével kezdek. Amíg ott nincs rend, addig nem tudod boldogan élni az életed. Hogy miért? Mivel gyermekként mindent lemásolunk, így a negatív mintákat is. Kevés olyan embert ismerek beleértve magamat is, aki pozitív mintát kapott a szüleitől, nagyszüleitől. Ezek tudat alatt futó programok. A családból átvehetünk sorsokat, azonosulhatunk valakivel. Talán gyakran te is hallhattad, hogy pont olyan vagy mint, anyád, apád, nagyanyád stb? És azt mondjuk: - Ó én sohasem leszek olyan. 

Megpróbálunk másképp cselekedni. Csakhogy ezek a minták olyanok, mint a számítógép vírusai, 1-1 szituációban bekapcsolnak és irányítanak téged, mivel lemásoltad a családból és tudat alatt működnek. Tehát igen is olyan leszel, mint anyád, apád, nagyszüleid, bármennyire is küzdesz ellene és ezt hívják ellenazonosulásnak. Mindaddig, míg nem válsz tudatossá ezekre a mintákra, ők fognak irányítani téged.


Hogy mit lehet tenni? Többféle módszer van ma már a családi minták helyre állítására. Az egyik legismertebb a családállítás. Itt csoportos formában választjuk ki a családunk szereplőit, amit aztán beállítunk egy térben. És az úgynevezett morfogenetikus mező segítségével, ami intelligens és mindent tárol, ami a te családodban történt, a szereplők életre kelnek és megmutatják, hogy hol van a hiba, hol nem vagy a helyeden a családi rendszerben, kinek a sorsát éled.

Fontos, hogy a saját sorsodat éld és hogy bármit is kaptál, megtanuld tisztelni az őseidet és megköszönni nekik az életet. Tudni kell, hogy ők is csak azt tudták tovább adni, amit ők is kaptak. Ha nekik sem volt más mintájuk és nem tudtak változtatni, ők csak azt tudták tovább adni, amit kaptak. Ha te már elég tudatos vagy és kívülről rálátsz az összefüggésekre, akkor figyeld meg, hogy hogy vagy édesanyáddal? Milyen érzések vannak benned, ha rá gondolsz? Van-e bármi ami benne nem tetszik és esetleg magadban is hordozol belőle? Mit nem tudsz elfogadni benne? És ugyanezt nézd végig édesapával? Majd magadban képzeld magad elé őket először édesanyát, majd édesapát és köszönd meg nekik, mindazt, amit kaptál tőlük és képzeletben  hajolj meg előttük, tisztelve az ő néha nehéz sorsukat. És bocsáss meg nekik, kérd az áldásukat az életedre. 


Ha valóban sikerül nekik megbocsátani és nincs  harag a szívemben sem a szüleim, nagyszüleim vagy testvéreim iránt, akkor az már fél siker. Hogyan lehet még tovább fejleszteni az életünket művészetté? Ha senki iránt nincs bennünk harag. A harag olyan mint a méreg, lassan öl és megkeserít. Semmi értelme haragudni. 

A másik ami pusztítani tudja az életünket, a félelem.  A félelmeink szinte 98%-a nem valós. Azonban az elme így működik, hogy elhiteti velünk. Az elme számára minden, ami ismeretlen és új, az félelmet keltő. Azonban a félelem szorongást és pánikot ébreszt bennünk. Lefagyaszt, megbénítja a cselekedeteinket és szinte halottá válunk. Ez nem élet. Szintén a tudatosság segítségével tudd, hogy amitől félsz nem valós, nézz szembe vele. Lélegezz bele. Tedd fel a kérdést magadnak. Amitől félek, ha megtörténik, mi a legrosszabb, ami történhet? Menj végig és a gondolatokon, érzéseken és közben lélegezz lassan mélyen. Ha jól csinálod a végén rájössz, hogy valóban nincs alapja a félelmednek. 

Tegyél minél többször olyan dolgokat, amik téged örömmel töltenek fel. Legyen szó bármiről és bármilyen apró dologról. Tölts minél több időt olyan emberek társaságában, akiket szeretsz, akik kedvesek, akik megértőek veled. Azonban ehhez előbb neked kell elfogadó, kedves és nyitott emberré válnod. Gyógyítsd meg a kapcsolataidat. Élvezd mindazt, amit már elértél és a fókuszod irányítsd ezekre a dolgokra. Egy buddhista szerzetestől tanultam. Ha a figyelmünket 80%-ban azokra a dolgokra irányítjuk, amiket már elértünk és csak 20%-át arra, amit még nem, akkor boldogok leszünk. 

Ha szeretnél segítséget kérni, egyéni oldásban, vagy csoportban, örömmel várlak. www.istarkapuja.com

Namaste Zia  
    





2 megjegyzés: