2019. április 16., kedd

A változó nő

A nő mint minőség a holdhoz kapcsolódik. Vagyis ahogy a hold is, nőként mi is szinte állandóan változunk, megújulunk és ezt a testünk is leköveti. 

Változó nő nem csak az aki eléri a változó kort, ez sokkal előbb bekövetkezhet. Igazi változó korról, vagy menopauzáról akkor beszélhetünk, amikor egy nő már legalább egy év nem menstruál. 

A változó kor, akkor érkezik el, amikor egy nő megérkezik az élete közepéhez. Ezt csúnyább szóval életközépi válságnak nevezik. Azonban ez egy lehetőség, egy új időszak. Ami addig volt annak végérvényesen vége. A gyerekek talán kirepültek a fészekből vagy történik egy válás, karrierváltás, bármi. Ilyenkor jön a számvetés ideje. Végig vesszük, hogy mit is értünk el addigi életünkben, mit teremtettünk, mit építettünk fel.


A változó kort sokan negatívan élik meg, vagy katasztrófának, mert valami végleg lezárult. Emlékszem amikor betöltöttem a 40. életévemet, ott zokogtam az ágyamban, hogy vége az életemnek, kész, készülhetek a halálra és valóban így is éltem meg. Hogy most már kevesebb van hátra, mint előtte. Azonban ez csak egy korszak vége, nem az élet vége, sőt az élet innentől fogva még izgalmasabb lehet, csak akkor ezt a gödör aljáról, amibe kerülhetünk, nehéz meglátni.   

A változó időszak egyfajta belső áthuzalozással jár a testben, idegrendszerben. Sokan tagadják ezt a kort, mert betegségnek titulálják és az öregedés első jelének. Miközben erről szó sincs, csupán arról, ami a nevében is benne van, hogy változás történik. Ezt lehet tagadni, vagy ellenállni neki, de annál fájdalmasabb lesz. Nőként valóban belül elkezdünk megváltozni. A belső változás indítja el mindig a külső változásokat is. Már nem ugyanazokat a dolgokat fogjuk fontosnak tartani, szeretni, a testünk elkezd átalakulni. Nem ugyanazokat az ételeket kívánjuk, az ízlésünk sok mindenben változhat. Ahogy haladunk a változó kor felé, az ösztrogén (női nemihormon) elkezd csökkenni a szervezetünkben. Ez járhat súlygyarapodással is. Ami előtte a combra, fenékre, mellre pakolódott, az most a hasra megy rá. Meg kell figyelnünk, hogy mik azok az új ételek, amiket kíván a testünk. 
Április 24.-én egy bemutató óra keretében bepillantást nyerhetsz a női jóga áldásos hatásaiba. Ajándékként kapsz egy rövid meditációt, ahol a női vagyis sakti energiát ébresztjük magunkban. Nem kell megadnod magad a változó kor kellemetlen tüneteinek. Lásd meg, hogy egy sokkal csodásabb élet jöhet a változó kor után. Ha még nem lépétel a változó korba, de szeretnéd női energiáidat ébresztgetni, akkor is szívesen látlak. 
Részeltek: 
https://www.mudrazia.hu/anaya-noi-joga-6-alkalmas-kezdo-kurzus/



Ezért a ruhatárunk is átalakulhat. Más dolgok lesznek fontosak, a prioritás megváltozik. Hogy mire tanít ez az időszak? Arra, hogy még inkább önmagaddá válj, hogy vége a hazugságoknak. Sem önmagadnak nem leszel képes többé "hazudni", sem másnak. Átalakulhatnak az emberi kapcsolataid. Kimondasz olyan dolgokat is, amiket előtte nem. Megszólalhat, előléphet belőled a bölcs nő. Minden leválik rólad, ami nem te vagy. Úgy kell mostantól élned, aki valójában vagy. Ha eddig nem foglalkoztál önismerettel, akkor a legtöbb nő itt vágyat, késztetést érez rá. Több időd lesz magadra, mivel a gyerekek már jó esetben nagyobbak. Ezt az időt pedig önmagad építésére, szépítésére érdemes fordítani és az önmegvalósításra. Mennyiség helyett a minőség fog mindenben előkerülni. Többek között a szexualitásban is. A változáshoz fontos a rugalmasság, elfogadás, felkészülés a gyors váltásokra. Felszabadulhatnak erőforrásaid. Vegyük észre ennek a korszaknak a jó oldalát is.  

A hormoncsökkenés különféle tünetekkel járhat, amire érdemes figyelni a testsúly növekedésén túl is. Feszültebb lehetsz a menstruációs napokon és kedélyállapot hullámzás vagy enyhe depresszió is felléphet. A szexualitás intenzitásában is beállhat változás, van aki jobban fogja kívánni, van akinél csökken a szexuális étvágy. A levegő az az váta (ayurvéda) elem elkezd megnövekedni a szervezetben, ezért érdemes este időben az az 10 óra körül aludni térni, különben a váta fel fog szaporodni és az kibillenti a többi elemet (dósát) a testünkben. Felléphetnek alvási zavarok is. A stresszt is érdemes csökkenteni az életünkben, mert az is elősegíti a hormoncsökkenést. 

Az elsődleges feladat tehát, megtalálni az új Nőt, aki te vagy. A testünkkel jobban megismerkedni, elfogadni és életminőséget, stílust váltani. A jó hír az, hogy a csökkenő hormonok pótolhatók és a megjelenő tünetek enyhíthetőek. Nagyon sok természetes hormonpótló is jelen van a biopiacon, mint a méhpempő, a maca por, a jamgyökér kivonat, illetve ételekkel. A másik amivel pótolni lehet az a mozgás. A női jógát kimondottan erre is találták ki és segít abban, hogy akinek elkezd rendszertelennél válni a menstruációja, az újra rendszeressé váljon. Ez nem csak akkor igaz, ha hormoncsökkenés van, hanem ha általában jelen van egy nőnél a rendszertelen menstruáció, kortól függetlenül. A jóga mellett a relaxáció, immagináció nagyon sokat segít a stressz csökkentésében.  



A női jógával felébresztjük a petefészek energiáját és azokkal a szervekkel foglalkozunk többet, ami segíti a hormon termelést, mint az agyalapi mirigy. Erősítjük a méh energiáját, eddzük a záróizmokat és az egész női szervrendszerre kiterjedő gyakorlatokat végzünk. Május 08.-án, egy 6 alkalomból álló hormonegyensúly helyreállító kurzus indul, ami utána rendszeres órákká fordul át. 


Namaste Zia           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése